Нилосахарски јазици

Нилосахарските јазици се хипотетичка група на јазици што се зборуваат во централна и источна Африка. Воглавно, јазиците се зборуваат во пустината Сахара и околу реката Нил. Оваа група на јазици опфаќа околу 11 милиони луѓе.

Нилосахарски јазици
Географска
распространетост:
Централна и Источна Африка
Класификација:предложена асоцијација со Нигер-конгоански јазици
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:ssa
[[File:
Карта на нилосахарските јазици
|300px]]

Јазици уреди

Поделба според Џозеф Гринберг уреди

Според јазичарот Џозеф Гринберг, во оваа фамилија на јазици влегуваат следните јазични групи:

 1. Комуски јазици (Комански јазици и Гумуски јазик)
 2. Сахарски јазици (вклучувајќи го и Канурски јазик)
 3. Сонгајски јазици
 4. Фурски јазици
 5. Мабански јазици
  1. Централносудански јазици
  2. Кунама јазик
  3. Берта јазик
  4. Источносудански јазици (вклучувајќи и Нубиски јазици и Нилски јазици)

Поделба според Бендер 1997 уреди

Бендер истите јазици ги класифицирал на следниот начин:

 1. Сонгајски јазици
 2. Сахарски јазици
 3. Кулијачки јазици
 4. Јазици-сателити
  1. Мубански јазици
  2. Фурски јазици
  3. Берта јазик
  4. Кунама јазик
  5. Нилосахарски
   1. Источносудански јазици
   2. Централносудански јазици
   3. Кадуски јазици
   4. Комуски јазици
    1. Комански јазици
    2. Гумуски јазици

Ехрет 2001 уреди

Надворешни врски уреди