Кронгоски јазик

Кронгоскиот јазик или познат како коронгоски или курунгуски јазиккадуски јазик кој се зборува во Судан од околу 22.000 жители. Овој јазик е дел од источната подгрупа на кадуски јазици. Јазикот се пишува со латиница.[1]

Кронгоски јазик
Застапен воСудан
ПодрачјеКардофан
Говорници22.000 (1984)  
Јазично семејство
кадуски јазици
  • источни
    • кронгоски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3kgo

НаводиУреди

ПоврзаноУреди