Кабинет на Нов Зеланд

Кабинетот на Нов Зеланд (анг. New Zealand Cabinet) функционира како орган на извршната власт во рамките на владата на Нов Зеланд кој има за задача да создава политики и да донесува одлуки по разни теми. Премиерот и Министрите на Круната служат како членови на кабинетот.

Нов Зеланд
Coat of arms of New Zealand.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Нов Зеланд


Устав

Извршна власт

Законодавство

Правосудство

Регионални власти

Други


други земји
 Портал „Политика“


МинистриУреди

Ова се министрите на новозеландскиот кабинет шп шпдаток од 2016 г.

ПоврзаноУреди