Ирина Бокова е политичар и дипломат од Бугарија, претседател на УНЕСКО од 2009 година.[1]

Ирина Бокова
Родена 12 јули 1952
Софија, Бугарија

Нејзиниот такто Георги Боков бил еден од најблиските новинари до власта за време на комунистичкиот режим во Бугариjа.[2]

Извори уреди

  1. "Irina Gueorguieva Bokova chosen by UNESCO Executive Board as candidate to the post of Director-General", Paris, 22 September, страница на УНЕСКО. (англиски)
  2. "Завръщането на Червените династии. Бокови - лицето на пропагандата", "Монитор"[мртва врска], 17 февруари 2006. (бугарски)

Надворешни врски уреди