Ирачки арапски јазик


Ирачкиот арапски јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик е познат и како месопотамски јазик. Овој јазик се зборува во Ирак, Иран и Сирија од страна на околу 15 000 000 луѓе.

Ирачки арапски јазик
لهجة عراقية
Зборуван во: Иран, Ирак, Сирија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Ирачки арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: