Интерферон бета-1b

Интерферон бета-1b е цитокин од групата на интерферони кој се користи во третманот на релапсно-ремитентна и секундарно-прогресивна форма на мултипла склероза (МС).

Интерферон бета-1b
Систематско (IUPAC)
Human interferon beta
Клинички податоци
Заштитени имињаBetaseron, Actoferon
AHFS/Drugs.comMicromedex Detailed Consumer Information
MedlinePlusa601151
Licence dataEMA:[[[:Предлошка:Infobox drug/EMA-EPAR]] врска]
Начин на издавање
  • (Само со рецепт)
Назнака
CAS-број145155-23-3 Yes check.svgОк
ATC кодL03AB08
IUPHAR/BPS8340
DrugBankDB00068 Yes check.svgОк
UNIITTD90R31WZ Yes check.svgОк
KEGGD00746 X mark.svgН
ChEMBLCHEMBL1201563 X mark.svgН
Хемиски податоци
ФормулаC908H1408N246O253S6
Моларна маса20011.0 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (what is this?)  (verify)
Лековите за инјектирање можат да предизвикаат иритација или модринки на местото на инјектирање. Нацртаната модринка е произведена со поткожна инјекција.

Механизам на дејствоУреди

Интерферон бета врши балан во експресијата на про- и анти-инфламаторни агенси во мозокот, и го намалува бројот на инфламаторни клетки кои ја преминуваат крвно-мозочната бариера.[1] Севкупно, терапијата со интерферон доведува до намалување на невронската инфламација.[1]

Несакани ефектиУреди

Интерферон бета-1b е достапен само во форми за инјектирање, и може да предизвика кожни реакции на местото на инјектирање вклучувајќи кутана некроза.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Kieseier BC (June 2011). „The mechanism of action of interferon-β in relapsing multiple sclerosis“. CNS Drugs. 25 (6): 491–502. doi:10.2165/11591110-000000000-00000. PMID 21649449.