Интерфероните се мали протеини, кои клетките ги секретираат како одговор на вирусни инфекции.

Interferon alpha/beta domain
1RH2 Recombinant Human Interferon-Alpha 2b-01.png
The molecular structure of human interferon-alpha
Назнаки
СимболInterferons
PfamPF00143
InterProIPR000471
PROSITEPDOC00225
SCOP1au1
SUPERFAMILY1au1

Интерфероните припаѓаат на една голема класа на протеини, позната како цитокини, молекули кои се користат при клеточната комуникација за активирање на заштитните одбранбени механизми на имунолошкиот систем кои учествуваат во ерадикацијата на патогени.[1] Интерфероните се именувани според нивната способност да „интерферираат“ со вирусната репликација.[1]

Интерферон бета-1a и интерферон бета-1b се користат во третманот и контрола на мултипла склероза, автоимуно заболување.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Parkin J, Cohen B (June 2001). „An overview of the immune system“. Lancet. 357 (9270): 1777–89. doi:10.1016/S0140-6736(00)04904-7. PMID 11403834.