Зрновска парохија

Зрновската парохија — македонска православна парохија под јурисдикција на Архиерејското намесништво од Кочани и е со седиште во селото Зрновци во црквата „Св. Димитриј“. Во составот на ова парохија се селата: Зрновци, Мородвис и Видовиште.

Цркви и манастири

уреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да не е целосен:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Димитриј“ Зрновци 18 век
(главна парохиска црква)
 
Црква „Св. Симеон Столпник“ Мородвис 1968  
Црква „Св. Троица“ Мородвис 2012
Црква „Вознесение Христово“ Видовиште 1983
Црква „Св. Петка“ Видовиште 1988
Црква „Св. Климент Охридски“ Видовиште 2012

Поврзано

уреди

Наводи

уреди