Знаме на Хондурас

Знамето на Хондурас е официјалното знаме на државата усвоено на 9 јануари 1866 година. Знамето се заснова на знамето на Федералната Република на Средна Америка, односно дизајнот е ист само разлика е тоа што оригиналното знаме имало грб во средина, а хондураското има ѕвезди. Знамето е составено од три хоризонтални ленти во сина, бела и сина боја со пет сини ѕвезди во средината на знамето, на белата лента. Петте ѕвезди ги означуваат петте федерални единици на поранешната федерација. Сините ленти ги претставуваат Тихиот Океан и Карпското Море бидејќи тие се двете големи водни површини на кои има пристап Хондурас. Белата лента ја претставува земјата, но и мир и просперитет на луѓето.

Знаме на Хондурас
Знаме на морнарицата

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди