Знаме на Парагвај

Знамето на Парагвај е официјалното знаме на оваа јужноамериканска држава. Тоа е единствено знаме во светот кое што има различни грбови на лицето и опачината на знамето.


Знаме на Парагвај
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 3:5
Опис Три еднакви хоризонтални ленти со грбот во средина.
}}
Варијанта на знамето на Парагвај
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 3:5
Опис Три еднакви хоризонтални ленти со грбот во средина.

ОписУреди

Знамето е тробојно и е составено од три еднакви хоризонтални ленти во црвена, бела и сина боја. На средината на белата лента се наоѓа грбот на Парагвај. Од едната страна е лицето на грбот на Парагвај кој се состои од два концетрични кругови во кои се наоѓа жолта ѕвезда петокрака околу која има зелено гранче а погоре стои слоганот REPUBLICA DEL PARAGUAY (шпански за „Република Парагвај“). Од задната страна на знамето се наоѓа задната страна на грбот, кој се состои од два концентрични кругови во кои се наоѓа жолт лав под црвената капа на слободата и мотото Paz y Justicia („Мир и правда“) додека пак на врвовот како и на претходниот грб се наоѓа слоганот Република Парагвај.

СимболизамУреди

Боите на актуелното знаме на Парагвај симболизираат:

Историски знамињаУреди

Знамиња на парагвајските департманиУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди