Знаме на Република Конго

Знамето на Република Конго е официјалното знаме на оваа африканска држава. Знамето е усвоено на 18 август 1958 година, но за време на социјализмот во земјата ова знаме не се користело, но било повторно воведено на 10 јуни 1991 година. Знамето е составено од три дијагонални ленти во зелена, жолта и црвена бои и овие се пан-африкански бои.


Знаме на Република Конго
}}
Употреба државно, пловно и управно пловно знаме национално знаме, граѓанско и државно поморско знаме
Сразмер 2:3
Опис Три дијагонални ленти во зелена, жолта и црвена боја
FIAV historical.svgЗнаме на НР Конго (1970–1991)

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди