Знамето на Брунеј е националното знаме на државата усвоено на 29 септември 1959 кога државата била британска колонија. Знамето се официјализирало кога Брунеј станал независен на 1 јануари 1984. Знамето го содржи националниот грб на Брунеј во средина на жолта основа. Позадината е пресечена од две ленти во црна и бела боја кои се дијагонално поставени.

Знаме на Брунеј во сооднос од 1:2
Знаме на воените сили.
Знаме на морнарицата на Брунеј.

Грбот ги содржи следните елементи: полумесечина (симбол на исламот), парасол (симбол на монархијата) и две ракавици од страните. Под полумесечината има лента со арапски натпис „Држава Брунеј“ заедно со националното мото „Секогаш во служба со Господово водство“.

Жолтата боја е боја на кралската лоза додека црната и белата ги претставуваат главните министри.

Историски знамиња уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди