Златен делишес

Златен делишес е сорта на јаболко со жолта боја. Овој вид не е сроден на јаболкото „Црвен делишес“.

Malus domestica „Златен делишес“
Golden delicious apple.jpg
РодителиMalus domestica
Непознати родители, се претпоставува
„Golden Reinette“ × „Grimes Golden“
Сорта„Златен делишес“
Потеклоокруг Клеј, Западна Вирџинија, 1914

Изглед и вкусУреди

Златниот Делишес е големо, жолто јаболко со изразена лупка и многу слатко по вкус. Подложно е на модрици и набирање, и затоа бара внимателно ракување и складирање. Овој вид е е посладок од зеленото јаболко и затоа се користи и за готвење.

ИсторијаУреди

Оваа популарна сорта првобитно била наречена „Mullin's Yellow Seedling“ („Малиновиот жолт расад“) при нејзиното прво лансирање на пазарот во 1914 во округот Клеј, Западна Вирџинија (САД).

СезонаУреди

Се бере од есен до зима.