Зенитизам било уметничко движење во Југославија од 1921 до 1926 година, прво во Загреб од 1921 до 1924 година и од 1924 година во Белград.[1] Тоа првенствено вклучувало визуелни уметности, графички дизајн, поезија, литература, театар, филм, архитектура и музика.[2] Како и другите авангардни движења во тоа време, имало антивоени, антибуржоаски и антинационалистички ставови и ја отфрли традиционалната култура и уметност. Мициќ го дефинирал како „апстрактен метакосмички експресионизам“.

Љубомир Мициќ, основач на Зенитизмот, на меѓународната изложба на плакати на списанието Зенит, јануари 1925 г.

Движењето

уреди

Движењето било формирано по Првата светска војна, за време на која Југославија загубила еден милион жители.[3] Иако некои уметници од регионот биле познати во Европа, Зенитизмот било првото значајно уметничко движење од Балканот во Европа.

Зенит

уреди

Повеќето од неговите идеи биле пренесени преку списанието Зенит кое го лансирал Љубомир Мициќ и кое објавило 43 изданија помеѓу 1921 и 1926 година.

Наводи

уреди
  1. Dragiša Živković (1971). Živan Milisavac (уред.). Jugoslovenski književni leksikon [Yugoslav Literary Lexicon] (српскохрватски). Novi Sad (SAP Vojvodina, SR Serbia): Matica srpska. стр. 586.
  2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-03-22. Посетено на 2022-02-16.
  3. Erlikman, Vadim (2004). Poteri narodonaseleniia v XX veke : spravochnik. Moscow. ISBN 5-93165-107-1.

Надворешни врски

уреди