Зелен климатски фонд

Зелениот климатски фонд (ЗКФ) е фонд основан во рамките на Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени како оперативен субјект на Финансискиот механизам за да им помогне на земјите во развој во практиките за прилагодување и ублажување за да се спротивстават на климатските промени. ЗКФ е со седиште во Инчеон, Јужна Кореја. Со него управува одбор од 24 члена и е поддржан од Секретаријат.

Green Climate Fund
КратенкаЗКФ
Основана2010
Правен статусActive
СедиштеСонгдо Интернационална Бизнис Област, Јоншу-гу, Инчеон, Јужна Кореја
Мреж. местоGreenClimate.fund

Целта на Зелениот климатски фонд е „поддршка на проекти, програми, политики и други активности во земјите во развој, кои користат тематски прозорци за финансирање“.[1] Наменето е Зелениот климатски фонд да биде централен дел во напорите за собирање финансии на климата под УНФЦЦЦ. Актуелен извршен директор е Јаник Глемарец.[2]

Историја уреди

Договорот од Копенхаген, воспоставен за време на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени (ЦОП-15) во 2009 година во Копенхаген, го спомена „Зелениот климатски фонд на Копенхаген“. Фондот беше формално формиран за време на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени во Канкун во 2010 година, како фонд во рамките на УНФЦЦЦ.[3] Неговиот управувачки инструмент беше усвоен на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени во 2011 година (COP-17) во Дурбан, Јужна Африка.[4]

Организација уреди

За време на ЦОП-16 во Канкун, прашањето за управување со ЗКФ му беше доверено на новооснованиот одбор на Зелениот климатски фонд, а Светска банка беше избрана за привремен управник.[3] За да се развие дизајн за функционирање на ЗКФ, „Преоден комитет за фондот на зелената клима“ беше основан и во Канкун. Комитетот се состануваше четири пати во текот на целата 2011 година и достави извештај до 17-тиот ЦОП во Дурбан, Јужна Африка. Врз основа на овој извештај, полицаецот одлучи дека „ЗКФ ќе стане оперативен субјект на финансискиот механизам" на УНФЦЦЦ[5] и дека на ЦОП-18 во 2012 година, треба да се донесат потребните правила за да се осигури дека ЗКФ „одговара и функционира под водство на ЦОП". Истражувачите од Институтот за развој во странство наведуваат дека без овој договор во последен момент за управувачки инструмент за ЗКФ, „африканскиот ЦОП“ ќе се сметаше за неуспешен.[6] Понатаму, Одборот на ЗКФ имаше задача да развие правила и процедури за исплата на средства, осигурувајќи дека тие треба да бидат во согласност со националните цели на земјите каде што ќе се одвиваат проекти и програми. Одборот на ЗКФ исто така беше обвинет за формирање на независен секретаријат и постојан управник на ЗКФ.

Партнерите на фондот со 84 организации кои вклучуваат комерцијални и развојни банки, државни агенции и групи на граѓанско општество, кои пилотираат и извршуваат иновативни пристапи кон климатските програми.[7]

Извори на финансии уреди

Фондот си постави цел да собере 100 милијарди долари годишно до 2020 година, што не е официјална бројка за големината на самиот Фонд. Неизвесноста од каде ќе дојдат овие пари доведе до создавање на Советодавна група за високо ниво за финансирање на климата (СГФ) од страна на генералниот секретар на ООН Бан Ки Мун во февруари 2010 година. Нема формална врска помеѓу СГФ и ЗКФ, иако неговиот извештај е еден извор за дебати за „мобилизација на ресурси“ за ЗКФ, точка што ќе се дискутира на состанокот на одборот на ЗКФ во октомври 2013 година.[8] Исто така, остануваат спорови за тоа дали целта на финансирањето ќе се заснова на јавни извори или дали приватните финансии за „изнајмени“ ќе се сметаат на вкупниот износ.[9]

 

Заклучно со 3 февруари 2020 година, ветени се вкупно 10,3 милијарди долари и потврдени се 8,24 милијарди долари, како дел од периодот на првична мобилизација на ресурсите (ИМР).[10]

Недостатокот на заложни средства и потенцијалното потпирање на приватниот сектор е контроверзен и е критикуван од земјите во развој.[11]

Бившиот американскиот претседател Барак Обама ги обврза САД да придонесат со 3 милијарди американски долари во фондот. Во јануари 2017 година, во последните 3 дена од функцијата, Обама иницираше трансфер на втора рата од 500 милиони долари на фондот, оставајќи 2 милијарди долари долг. Американскиот претседател Доналд Трамп во својата најава за повлекување на САД од Парискиот договор на 1 јуни 2017 година, исто така го критикуваше Фондот за зелена клима, нарекувајќи ја шема за прераспределба на богатството од богати во сиромашни земји[12]

Green Climate Fund Financial Contribution by Country[13]
Земја Најавена сума ($Милиони) Препишани ($Милиони) Препишани по човек (Светски БДП) Препишани по човек (БДП по држава) Емисии по човек
(тони CO2)
САД $3,000 $3,000 $9.41 $55,000 17
Јапонија $1,500 $1,500 $11.80 $36,000 9
Велика Британија $1,211 $1,211 $18.77 $46,000 7
Франција $1,035 $1,035 $15.64 $43,000 5
Германија $1,003 $1,003 $12.40 $48,000 9
Шведска $581 $581 $59.31 $59,000 6
Канада $277 $277 $7.79 $50,000 14
Италија $334 $268 $4.54 $35,000 7
Норвешка $258 $258 $50.20 $97,000 9
Австралија $187 $187 $7.92 $62,000 17
Шпанија $161 $161 $3.46 $30,000 6
Холандија $134 $134 $7.94 $52,000 10
Швајцарија $100 $100 $12.21 $85,000 5
Јужна Кореја $100 $100 $1.99 $28,000 12
Данска $71.8 $71.8 $12.73 $61,000 7
Белгија $66.9 $66.9 $6.18 $48,000 9
Финска $107 $46.4 $8.49 $50,000 10
Австрија $34.8 $34.8 $4.09 $51,000 8
Луксембург $46.8 $33.4 $58.63 $111,000 21
Мексико $10.0 $10.0 $0.08 $10,000 4
Чешка $5.32 $5.32 $0.57 $20,000 10
Унгарија $4.30 $4.30 $0.43 $14,000 5
Нов Зеланд $2.56 $2.56 $0.57 $42,000 7
Естонија $1.30 $1.30 $0.99 $20,000 14
Монако $1.08 $1.08 $28.89 $163,000
Панама $1.00 $1.00 $0.25 $12,000 3
Исланд $1.00 $0.50 $1.55 $52,000 6
Латвија $0.47 $0.47 $0.24 $16,000 4
Чиле $0.30 $0.30 $0.02 $15,000 5
Колумбија $6.00 $0.30 < $0.01 $8,000 2
Индонезија $0.25 $0.25 < $0.01 $4,000 2
Малта $0.20 $0.20 $0.47 $23,000 6
Полска $0.11 $0.11 < $0.01 $14,000 8
Литванија $0.10 $0.10 $0.04 $16,000 5
Бугарија $0.10 $0.10 $0.02 $8,000 7
Романија $0.10 $0.10 < $0.01 $10,000 4
Лихтенштајн < $0.1 < $0.1 $1.48 $135,000 1
Кипар $0.50 0 $27,000 7
Ирска $2.70 0 $53,000 8
Виетнам $0.10 0 $2,000 2
Португалија $2.68 0 $22,000 5
Перу $6.00 0 $7,000 2
Монголија < $0.1 0 $4,000 7

Прашања уреди

Процесот на дизајнирање на ЗКФ покрена неколку прашања. Овие вклучуваат тековни прашања за тоа како ќе се соберат средства,[14] улогата на приватниот сектор,[15] нивото на „државна сопственост“ на ресурсите,[16] и транспарентноста на самиот одбор.[17] Покрај тоа, се покренаа прашања во врска со потребата од уште една нова меѓународна климатска институција што може дополнително да ги распарчи јавните долари што се ставаат на годишно ниво за ублажување и прилагодување.[18]

Фондот исто така е ветен дека ќе понуди „балансирана“ поддршка за прилагодување и ублажување, иако постои одредена загриженост кај земјите во развој дека ќе се понуди несоодветно финансирање за адаптација, особено ако фондот се потпира на „искористување“ на финансиите од приватниот сектор.[19]

Првичните инвестиции на Фондот наидоа на различни реакции. Поранешната директорка на Фондот, Хела Чеикрухоу се пожали дека Фондот поддржува премногу „деловни активности, како и обично, на предлози за инвестиции“, став што го повторија голем број граѓански организации.[20] Но, барем во еден случај привлече пофалби за вклучување на локалните заедници во формулацијата на проект за адаптација и за вклучување на заштитата на потрошувачите во планот за надвор од мрежата на сончева енергија.[21]

Улога на приватниот сектор уреди

Еден од најконтроверзните аспекти на ЗКФ се однесува на создавање на Објект за приватниот сектор на Фондот (ПСФ). Многу од развиените земји застапени во одборот на ЗКФ се залагаат за ПСФ кој апелира до пазарите на капитал, особено пензиските фондови и другите институционални инвеститори кои контролираат трилиони долари што поминуваат низ Волстрит и други финансиски центри. Тие се надеваат дека Фондот на крајот ќе користи широк спектар на финансиски инструменти.[22]

Сепак, неколку земји во развој и невладини организации сугерираат дека ПСФ треба да се фокусира на „про-сиромашно финансирање на климата“ што се однесува на тешкотиите со кои се соочуваат микро, мали и средни претпријатија во земјите во развој. Овој акцент на поттикнување на домашниот приватен сектор е исто така запишан во Управниот инструмент на ЗКФ, неговиот основачки документ.[23]

Дополнителност на средствата уреди

Договорите од Канкун јасно прецизираат дека средствата обезбедени на земјите во развој како климатско финансирање, вклучително и преку ЗКФ, треба да бидат „нови“ и „дополнителни“ на постојната помош за развој.[3] Состојбата на средствата што треба да бидат нови значи дека залозите треба да бидат над оние направени во претходните години. Што се однесува до дополнителноста, не постои строга дефиниција на овој термин, што веќе доведе до сериозни проблеми во проценката на дополнителноста на намалувањето на емисиите преку ЦМД-проекти, што доведува до контрапродуктивност, па дури и до измама.[24][25] Додека климатските финансии обично сметаат само на ветувања од развиени земји, 10,3 милијарди американски долари ветени на ЗКФ, исто така, вклучуваат некои (релативно мали) придонеси од земјите во развој.[10]

Неуспехот да се забрани финансирање на фосилни горива според климатските финансии уреди

На својот состанок на одбор во Јужна Кореја одржан во март 2015 година, ЗКФ одби изречна забрана за проекти на фосилни горива, овозможувајќи делотворно финансирање на постројки за јаглен. Јапонија, Кина и Саудиска Арабија се спротивставија на забраната.[26][27]

Користена литература уреди

 1. UNFCCC. „Transitional Committee for the design of the Green Climate Fund“. Посетено на 23 November 2011.
 2. Foundation, Thomson Reuters. „Green Climate Fund names France's Glemarec as new chief“. news.trust.org.
 3. 3,0 3,1 3,2 UNFCCC. „Report of the Conference of the Parties on its sixteenth session, held in Cancun from 29 November to 10 December 2010“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 28 November 2011. Посетено на 23 November 2011.
 4. UNFCCC. „Green Climate Fund - report of the Transitional Committee“ (PDF). Посетено на 23 July 2013.
 5. IISD (13 December 2011). „Summary of the Durban Climate Change Conference: 28 November - 11 December 2011“ (PDF). Earth Negotiations Bulletin. 12 (534). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-10-01. Посетено на 2020-09-21.
 6. Schalatek, L., Stiftung, H., Nakhooda, S. and Bird, N., February 2011, The design of the Green Climate Fund Архивирано на 7 март 2012 г., Overseas Development Institute. Retrieved 7 April 2012
 7. Rowling, Meghan (2019-05-03). „Green Climate Fund must take risks in warming fight, says new head“. Reuters (англиски). Посетено на 2019-05-04.
 8. UN. „UN Secretary-General's High-level Advisory Group on Climate Change Financing (AGF)“. Посетено на 13 December 2011.
 9. Institute for Policy Studies (2013), Green Climate Fund, A Glossary of Climate Finance Terms. Retrieved 23 July 2013
 10. 10,0 10,1 Green Climate Fund, Status of Pledges. Retrieved 22 March 2020
 11. Sethi, Nitin (6 December 2011). „A green climate fund but no money at Durban“. The Times of India. Посетено на 13 December 2011.
 12. Eddy, Somini Sengupta, Melissa; Buckley, Chris (1 June 2017). „As Trump Exits Paris Agreement, Other Nations Are Defiant“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 1 June 2017.
 13. Fund, Green Climate. „Resource mobilization“. Green Climate Fund.
 14. Wu, Brandon (2013). „Where's the Money? The Elephant in the Boardroom“. Huffington Post. Посетено на 24 July 2013.
 15. Reyes, Oscar (2013). „Songdo Fallout: is green finance a red herring?“. Foreign Policy in Focus. Посетено на 24 July 2013.
 16. Carvalho, Annaka Peterson. „3 ways country ownership is being put to the test with climate change funding“. Oxfam America. Архивирано од изворникот на 2013-08-22. Посетено на 24 July 2013.
 17. Godoy, Emilio (2013). „Civil Society Pushes for More Active Participation in Green Climate Fund“. Inter Press Service. Посетено на 24 July 2013.
 18. Razzouk, Assaad W. (8 November 2013). „Why We Should Kill The Green Climate Fund“. The Independent. Посетено на 8 December 2013.
 19. Abbott, K.W., Gartner, D. (2011). „The Green Climate Fund and the Future of Environmental Governance“. Earth System Governance Working Paper No. 16. SSRN 1931066.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 20. Clark, Pilita (6 September 2016). „Green fund investing in the wrong projects, says former chief“. Financial times. Посетено на 23 September 2016.
 21. Reyes, Oscar (2016). „The Little-Known Fund at the Heart of the Paris Climate Agreement“. Foreign Policy in Focus. Посетено на 23 September 2016.
 22. Oscar Reyes (2013), Songdo Fallout: is green finance a red herring?, Foreign Policy in Focus. Retrieved 23 July 2013
 23. Friends of the Earth USA (2013), Pro-poor Climate Finance: Is There a Role for Private Finance in the Green Climate Fund?, Friends of the Earth USA. Retrieved 24 July 2013
 24. Wara, M. W.; Victor, D. G. (April 2008). „A Realistic Policy on International Carbon Offsets“ (PDF). PESD Working Paper (74). Архивирано од изворникот (PDF) на 18 October 2011. Посетено на 7 November 2011.
 25. International Rivers. „Failed Mechanism: Hundreds of Hydros Expose Serious Flaws in the CDM“. Internationalrivers.org. Посетено на 7 November 2011.
 26. „UN green climate fund can be spent on coal-fired power“. The Guardian. London. Посетено на 8 April 2015.
 27. „Green Climate Fund Can Be Spent To Subsidise Dirty Coal“. CleanTechnica. Cleantechnica. Посетено на 8 April 2015.

Понатамошно читање уреди