Здравка Крстуловиќ

Здравка Крстуловиќ (Сплит, 30 септември 1940 - Вараждин, 4 декември 2003) била југословенска и хрватска филмска глумица.

Биографија уреди

Дипломирала на Белградската академија за театар, филм, радио и телевизија во 1965 година.Таа имала кратка дилема, да остане во Белград или да се врати во Сплит, Глимицата решила да се врати во нејзиниот роден град.

За само две сезони,таа ги собрала главните улоги во дури седум претстави и станала главна звезда во Националниот театар во Сплит. За улогата на Маре во „Кате Капуларица“, која во 1800 година била напишана од Влахо Стули од Дубровник, ја освоила Првомајската награда на Социјалистичка Република Хрватска.

На Филмскиот фестивал во Ниш во 1981 година. На Здравка и Младен Барбариќ им била доделена наградата за глумечка двојка на годината за нивните услуги во популарната ТВ серија Вело мисто, нејзе за улогата на Виолета и тој за улогата на Пегула. Глумците биле избирани од читателите на ТВ Новости неколку години.

Филмографија уреди

1960 година 1970 година 1980 година 1990 година Во целост
Игран филм 5 0 3 1 9
ТВ филм 3 5 3 0 11
ТВ серии 0 4 3 1 8
Во целост 8 9 9 2 28

1965 „Слободна дама“

1966 година „Како Ромео и Јулија се сакаа“

1968 година „Операција Белград“ Д -р Кристина Шмит

1969 година Тв филм „Американска јахта во Сплитскатo пристаниште“ Фиби, Американка

1969 година „Бог умре залудно“

ТВ филм „На берзата на трудот“

1970 ТВ филм „Загребува“ Анѓа

1971 година „Нашето мало место“ ТВ серија

1973 годинаТВ филм „Ленин во Африка“

1973 година Тв серија „За што сме на овој свет“ Маре Оструја

1974 година ТВ серија „Лице в лице“ Здравка

Надворешни врски уреди