„Зајче безопавче“ е збирка песни за деца од македонскиот поет Васил Куноски, првобитно објавена во 1957 година.

Содржина уреди

Збирката ги содржи следниве песни:[1]

 • Зајче безопавче;
 • Кос;
 • Мецана;
 • Пчеличке;
 • Мајстори;
 • Ешко;
 • Бегај, еленче;
 • Чуден човек;
 • Штурчо;
 • Стани, детенце;
 • Влечко;
 • Врни росице;
 • Кој зошто е;
 • Петле гаќуресто;
 • Што станало;
 • Нашата крава;
 • Шарко;
 • Зошто Миле не е весел;
 • Несреќа;
 • Голем ловец;
 • Роденден;
 • Џив-џив;
 • Маче шарено;
 • Среќно ластовиче;
 • Вредна рака црта вака.

Издание на здружените издавачи од 1980 година уреди

Во 1980 година, збирката „Зајче безопавче“ била објавена од здружените издавачи: „Култура“, „Наша книга“, „Мисла“, „Македонска книга“ и „Детска радост“. Книгата била задолжителна лектира за прво одделение во основните училишта во Македонија, а била испечатена во печатницата на НИП „Нова Македонија“, во тираж од 30 000 примероци. Корицата и илустрациите во книгата биле дело на Младен Туниќ; а коректори биле Ружа Димишковска и Павлина Пиперовска. Книгата има 24 страници и не е каталогизирана, ниту пак содржи меѓународна ознака.[2]

Наводи уреди

 1. Васил Куноски, Зајче безопавче, Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга и Детска радост, Скопје, 1980.
 2. Васил Куноски, Зајче безопавче, Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга и Детска радост, Скопје, 1980.