Забајкалски крај
Знаме на Забајкалскиот крај Грб на Забајкалскиот крај
=Позиција во Русија
Централен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Централен
Површина: 431 500 км2
Население: 1 155 346 ( 2002)
Главен град: Чита
Густина на население: 2.7 жит. на км2
Повикувачки број: 75, 80

Забајкласки крај (руски:Забайка́льский край) е федерален субјект во Русија. Административен центар е Чита.