Жеравовидни
Balearica regulorum gibbericeps
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Инфракласа: Нови птици
Ред: Gruiformes
Bonaparte, 1854
Глобална опфатеност на жеравовидните

Жеравовидните се ред птици кому му припаѓа голем број различни живи и изумрени фамилии. Видовите кои припаѓаат во овој ред се морфолошки различни и географски широко распространети.

Во овој ред традиционално се вбројуваат неколку фамилии водни и копнени фамилии. Тука спаѓаат 14 вида големи жерави и околу 145 вида помали барски птици (Rallidae). Овие две групи се сметаат за типични во овој ред. Останатите десетина фамилии, со по еден до три претставника, се нетипични за редот на жеравовидните.

Систематизација уреди

Во Македонија од редот на жеравовидните (Gruiformes) среќаваме три фамилии со неколку вида:


Надворешни врски уреди

Предлошка:Gruidae