ЖС „Даме Груев“

железничка станица во Македонија

Железничка станица Даме Груев — железничка станица во близина на селото Вашарејца. Станицата има еден железнички колосек и се наоѓа во непосредна близина на магистралниот пат Прилеп - Битола. Објектот на станицата е во лоша состојба и е во голема мера разрушен. Низ железничката станица поминуваат регионалните домашни возови на линијата Велес - Битола.

ЖС „Даме Груев“
ЖС Даме Груев - Вашарејца.jpg
Поглед на железничка станица
Општи информации
МестоВашарејца
Општина Могила
Македонија Македонија
СопственикМакедонски железници
ЛинииВелесБитола
Колосеци1
Услуги
Претходна станица Македонски железници Инфраструктура-Лого.svg Македонски железници Следна станица
Никола Карев Коридор 10 Лознани
кон Велес
Локација
ЖС „Даме Груев“ is located in Македонија
ЖС „Даме Груев“
ЖС „Даме Груев“
Локација во Македонија
Железнички коридор Xd
км
Време
Продолжение наназад
Станица на пруга
0 Велес
0:00
Станица на пруга
7,8 Тополка
0:10
Станица на пруга
14,5 Чашка
0:20
Станица на пруга
21,7 Стари Град
0:30
Постојка на пруга
Мартолци
0:36
Станица на пруга
30,3 Васил Антевски
0:43
Постојка на пруга
Теово
0:47
Влез во и излез од краток тунел
90,68 м
Влез во и излез од краток тунел
64,75 м
Влез во и излез од краток тунел
36,29 м
Постојка на пруга
Согле
0:50
Влез во и излез од краток тунел
144,5 м
Влез во и излез од краток тунел
95,17 м
Станица на пруга
44,1 Богомила
0:58
Влез во и излез од краток тунел
511,4 м
Влез во и излез од краток тунел
346,2 м
Постојка на пруга
Ореше
1:06
Влез во и излез од краток тунел
203 м
Влез во и излез од краток тунел
192,7 м
Влез во и излез од тунел
2574,1 м
Станица на пруга
57,9 Гостиражни
1:17
Постојка на пруга
Слепче
1:24
Станица на пруга
68,8 Браилово
1:31
Постојка на пруга
Сенокос
1:36
Станица на пруга
84,1 Прилеп
1:47
Постојка на пруга
Галичани
1:54
Станица на пруга
99,1 Бакарно Гумно
2:00
Постојка на пруга
Тројкрсти
2:05
Постојка на пруга
Новоселани
2:09
Постојка на пруга
Лознани
2:13
Станица на пруга
112,1 Даме Груев
2:20
Станица на пруга
121,7 Никола Карев
Завршна станица
129,3 Битола
2:35

Надворешни врскиУреди

Координати: 41°09′49.6″N 21°23′36.6″E / 41.163778° СГШ; 21.393500° ИГД / 41.163778; 21.393500