Ермени Сулејман-паша

Ермени Сулејман-паша (ерменски: Էրմենի Սուլեյման Փաշա) познат и како Коџаотомански државник од ерменско потекло. Тој бил голем везир од 19 август 1655 до 28 февруари 1656 година.[1]

Ермени Сулејман-Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
19 август 1655 – 28 февруари 1656
Монарх Мехмед IV
Претходник Кара Мурат-паша
Наследник Гази Хусеин-паша
Лични податоци
Роден(а) 1607
Малатја,
Починал(а) 28 февруари 1687 (на 79–80 г.)
Истанбул
Националност Отоманец со ерменско потекло
Сопружник Салиха Дилашуб султан
Прекар Коџа

Тој се школувал во Ендерун. Бил управител на Сивас а подоцна и на Ерзурум. Се оженил со ќерката на султанот Ибрахим I, Салиха. откако бил разрешен бил назначен за управител на Босна а подоцна и за кајмакам на Истанбул, Озу, па пак на Истанбул и Ерзурум. По последното управување се пензионирал и починал во Истанбул.[2]

Наводи Уреди

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, p. 40.
  2. Meydan Larousse Büyük Lugât ve Ansiklopedi, 1965