Ерих Ауербах (германски: Erich Auerbach, Берлин, 9 ноември 1892 - Волингфорд, 13 октомври 1957) бил германски филолог и книжевен критичар. Тој ја започнал својата научна работа во германскиот универзитетски град Марбург .Но поради околностите во предвоена Германија, како и неговиот колега Лео Спицер, тој се преселил во Турција. Тој предавал римска филологија на Државниот универзитет во Истанбул. Потоа во САД тој таму ќе помине извесно време на Универзитетот Прист. Потоа, тој се преселил во престижниот Универзитет Јеил во Њу Хевн, каде што останува до неговата смрт.[1]

Дела уреди

Тој ги објавил следните студии и книги:

  • Данте како поет на земниот свет (1929),
  • Француската публика од 18 век (1933),
  • Фигура,
  • Нови студии за Данте (1944),
  • Мимесис (1946),
  • Четири дискусии за историјата на француското образование (кое вклучуваше период од Луј и Паскал до Бодлер), (1958),
  • Книжевен јазик и публика во Латинскиот доцноантички и Среден век (1958).

Наводи уреди

  1. Greenberg, Mark L. (1992). Literature and Technology. Lehigh UP. стр. 280. ISBN 978-0-934223-20-1. Посетено на 23 April 2012.

Надворешни врски уреди

</noinclude>