Еренбрајтштајн

тврдина во Кобленц, Германија

Еренбрајтштајн (германски: Festung Ehrenbreitsteinтврдина во германската држава Рајнска област-Пфалц, на источната брег на Рајна, каде што се придружува Мозел, со поглед на градот Кобленц .

Ehrenbreitstein Fortress
Податотека:Тврдината Еренбрајтштајн
Festung Ehrenbreitstein видени од Кобленц (2011)

Окупирајќи ја позицијата на претходната тврдина уништена од страна на Французите во 1801 година, била изградена како столбот на регионалниот систем на утврдување, Фестунг Кобленц, од Прусија помеѓу 1817 и 1828 и го чувал средниот Рајски регион, област која била инвадирана од француски војници постојано порано. Пруската тврдина никогаш не била нападнат.

Од 2002 година, Еренбрајтштајн е дел од УНЕСКО светското културно наследство на горна средна Рајна долина .

МестоположбаУреди

Еренбрајтштајн се наоѓа на источниот брег на Рајна во Кобленц во Рајнска област-Пфалц, Германија . Таа гледа на сливот на Мосел и Рајна. Врвот на ридот, кој го споделува името, е 118 метри над Рајна.[1] :2 Тоа е најсеверната точка на УНЕСКО на светското културно наследство на горна средна Рајна долина .

 
Поглед на Кобленц од Фестунг Еренбретејнштајн

ИсторијаУреди

 
Американскиот знаме од претходната окупација уште еднаш се крена во Кобленц во 1945 година
 
Споменик на германската армија (Ehrenmal des Deutschen Heeres) во тврдината

Претходни градбиУреди

Еренбрајтштајн, ридот на кој сега се наоѓа истоимената тврдина, првпат се насели во 4-от милениум п.н.е., утврдувањата биле изградени во 10-тиот и 9 век п.н.е. Во третиот и четвртиот век од н.е., таму се наоѓала римска тврдина. Повеќе населби следеа во 8-от / 9 век под династијата Каролингија .[1] :2,17

Во околу 1000г Еренберт подигнал замок на ридот. Неговото првично име "Burg Ehrenbertstein" подоцна станал Бург Еренбрајтштајн .

Замокот првпат бил споменат во постоечки пишан документ во 1139 година, како својство на архиепископскиот кнез на Трир . Архиепископот Хилин го проширил во 1152-69 година. Поддржан замок бил изграден на ридот познат како Helfenst

ein на југ ( Burg Höferstein ).[1] :2,17

Во текот на 16 век, работата почнала да го претвора замокот во тврдина која можела да го издржи новиот барут. Еден од првите топки бил 9-тонската опсада пиштол Грајф (Грифон). Во подножјето на ридот, заштитен од тврдината, Филип Кристоф фон Сотерн ја изградил палатата Филипсбург во 1625-29. Тврдината била дополнително подобрена од неговите наследници Карл Каспар фон дер Лејен и Јохан Хуго фон Орсбек . Во 1632, таа била окупирана од Французите, а во 1637 година од страна на царските војници за време на Триесетгодишната војна .[1] :2,17

ДенесУреди

Тврдината е отворена за посетители. Тој е поврзан со градот Кобленц преку Рајна преку жичарница и со наклонет лифт до подножјето на ридот. Еренбрајтштајн има неколку музеи: Дом на фотографијата (фотографија), Дом на археологијата (археологија) и Ландесмуземе Кобленц (привремени изложби). Исто така постои и Хаус де Genusses, прославувајќи регионално производство на вино и нудење на барокни јадење искуство. Постојаните изложби на неколку места во внатрешноста на тврдината ги покриваат 5000-годишната историја на Еренбрајтштајн. Исто така постојат и гастрономски објекти. Младинскиот хотел Кобленц, со 157 кревети, сè уште зафаќа дел од Еренбрајтштајн.[2] Тврдината служи како место за разни културни активности, како што се концерти и драми на отворено.[3]

Културни референциУреди

Во 1822 година, англискиот превод на името на замокот, The Broad-Stone of Honor, се користел како наслов на исцрпната работа на Kenelm Henry Digby и за витештвото .

... оваа проповедничка, гледам, е самосостојба на упориште - возвишен Еренбрајтштајн. . . ( Херман Мелвил, Моби Дик )

Како виновата лоза цвета, и грозјето империјали блиску до самите ѕидови и муцките на Еренбрајтштајн; така и најслатките радости на животот растат во многу вилици на своите опасности. ( Херман Мелвил, Пјер )

 
Вилијам Тарнер, поглед на Еренбрајтштајн (1835)

Светско наследствоУреди

Во 2002 година долината на Горна Средна Рајна станала светско културно наследство на УНЕСКО . Сајтот го вклучува како најсеверна точка на тврдината Еренбрајтштајн.[4]

ПоврзаноУреди

  • Список на тврдини
  • Пруски семафор систем

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Böckling, Manfred (2011). Festung Ehrenbreitstein - Kurzführer (German). Schnell + Steiner/Rheinland-Pfalz Generaldirektion Kulturelles Erbe. ISBN 978-3-7954-6394-6.
  2. „DJH Youth Hostel Koblenz in Rhineland-Palatinate, Germany“. DJH Youth Hostels. Посетено на 4 April 2017.
  3. „Official website (mostly German)“. Generaldirektion Kulturelles Erbe Rheinland-Pfalz. Посетено на 16 July 2014.
  4. „Map of the WHS“. UNESCO. Посетено на 16 July 2014.

БиблиографијаУреди

Надворешни врскиУреди