Ерве Базен

Француски писател

Ерве Базен (француски: Hervé Bazin, роден на 17 април 1911 во Анже - починал на 17 февруари 1996 во Анже) — француски писател, романописец и учесник во Отпорот. Во неговите дела ја критикувал буржоаската реалност.

Ерве Базен
Роден/а17 април 1911
Анже, Франција
Починат/а17 февруари 1996
Анже, Франција
Занимањероманописец
Националностфранцузин
Ерве Базен
Поглед кон домот на Ерве Базен

ДелаУреди

  • „Денови“ - стихозбирка - 1947 година
  • „Стани и оди“ - роман - 1951 година
  • „Во името на синот“ - роман - 1960 година
  • „Масло на огнот“ - 1965 година
  • „Сопружнички живот“ - 1966 година
  • „И огнот го голта огнот“ - 1978 година
  • „Зелениот храм“ - 1981 година

Надворешни врскиУреди