Еметулах Рабија Ѓулнуш султан

Еметулах Рабија Ѓулнуш султан (1642 [1] - 6 ноември 1715) била сопруга на османлискиот султан Мехмед IV и Валиде султан на своите синови Мустафа II и Ахмед III.

Еметулах Рабија Ѓулнуш султан
Роден(а)1642
Крит
Починал(а)6 ноември 1715
Познат(а) поВалиде султан
Вераправославие, подоцна Ислам
СопружникМехмед IV
ДецаМустафа II, Ахмед III

Таа е родена на Крит во 1642 година кога островот бил под венецијанска власт. Нејзиното име пред да го прими исламот било Евманија Ворија и имала грчко потекло.[2][3][4][5][6][7]. Кога османлиските сили извршиле инвазија на островот во текот на Критскат војна (1645-1669), таа била заробена и како многу млада однесена во Цариград во харемот на Мехмед IV. Често патувала со Мехмед низ Балканот во неговите експедици. Тие имале два сина Мустафа II (роден 1664 - починал 1703) и Ахмет III (роден 1673 - починал 1736).

Во 1695 година станала Валиде султан кога нејзиниот син Мустафа II станал новиот султан. Таа немала политичко влијание врз своите синови. Сепак се смета дека делувала на својот син во војната со Русија во 1711 година. Во 1709 година шведскиот крал Чарлс XII се договорил со Османлиите да започне војна со Руската Империја. По војната шведскиот крал испратил свои амбасадори во Цариград.

На 9 февфруати 1711 година Османлиското Царство објавила војна на Русија, а самиот султан бил советуван за ова решение од страна на неговата мајка.

Еметулах Рабија Ѓулнуш султан починала во 1715 во Едрене за време на владеењето на нејзиниот син Ахмед III непосредно пред почетокот на ерата на просперитет.

Наводи

уреди
  1. Verlag, K.G. Saur – Çıkar, Jutta R. M. (2004). Türkischer biographischer Index. Saur. стр. 417. ISBN 3-598-34296-9. Rabia Gülnus; Emetullah Rabia Gülnûş Sultan as wefl (b. 1642 (1052), d. 1715)CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Baker, Anthony E (1993). The Bosphorus. Redhouse Press. стр. 146. ISBN 975-413-062-0. The Valide Sultan was born Evmania Voria, daughter of a Greek priest in a village near Rethymnon on Crete. She was captured by the Turks when they took Rethymnon in 1645.
  3. Freely, John (1996). Istanbul: the imperial city. Viking. стр. 242. ISBN 0-14-024461-1. Rabia Gulnus a Greek girl who had been captured in the Ottoman invasion of Crete. Râbi'a Gülnûş was the mother of Mehmet’s first two sons, the future sultans Mustafa II and Ahmet III.
  4. Bromley, J. S. (1957). The New Cambridge Modern History. University of California: University Press. стр. 554. ISBN 0-521-22128-5. the mother of Mustafa II and Ahmed III was a Cretan.
  5. Palmer, Alan (2009). The decline and fall of the Ottoman Empire. Barnes & Noble. стр. 27. ISBN 1-56619-847-X. Unusually, the twenty-nine year old Ahmed III was a brother, rather than a half- brother, of his predecessor; their Cretan mother, Rabia.
  6. Sardo, Eugenio Lo (1999). Tra greci e turchi: fonti diplomatiche italiane sul Settecento ottomano. Consiglio nazionale delle ricerche. стр. 82. ISBN 88-8080-014-0. Their mother, a Cretan, lady named Rabia Gulnus, continued to wield influence as the Walide Sultan - mother of the reigning sultan.
  7. Library Information and Research Service (2005). The Middle East. Library Information and Research Service. стр. 91. She was the daughter of a Cretan (Greek) family and she was the mother of Mustafa II (1664-1703), and Ahmed III (1673-1736).