Ел Шадај (хебр. אל שדי) е едно од имињата на Бога во јудаизмот. Видете Ел (бог) и Имиња за Бог во јудаизмот. Во превод, името значи „Семоќен Бог седостатен“.

Изразот веројатно значи „Бог на Планината“, и се однесува на месопотамската света планина.[1] Ова било едно од патријархалните имиња на племенскиот бог на месопотамците[1] Во Излез 6:3, се открива дека Ел Шадај е Јехова (Господ).[2] Поимот главно се јавува во Тората. Ова може да се однесува и на израелскиот логор на планината Синај каде Господ бил со Мојсеј.

Разни христијански организации го користат овој израз во нивните имиња.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Харис, Стивен Л., Understanding the Bible. Palo Alto: Мејфилд. 1985.
  2. Харис, Стивен Л., Understanding the Bible. Palo Alto: Мејфилд. 1985.

ПоврзаноУреди