Јехова, Јахве или Јах — национален бог на кралствата Израел (Самарија) и Јудеја.[1]

Јехова како мотив во популарната култураУреди

 
Персиска монета од 4. век пред нашата ера со можна претстава на Јахве.

НаводиУреди