Еж[1]
Европски еж
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Ежевидни
Семејство: Ежевидни
Потсемејство: Erinaceinae
Г. Фишер, 1814

Еж е животно кое го сочинуваат 14 видови инсектојадци од семејството на Erinaceidae.

Исхрана уреди

Главна храна им се инсекти и други антроподи, но исто така, јадат и растителни производи.

Особености уреди

Деветте видови бодлести ежови имаат кратки боцки на грбот, тркалезно тело, мала глава, жилесто лице и мало опавче или воопшто го немаат. Должината варира од 10 до 44 см.Бодлестите ежови потекнуваат од Велика Британија, Северна Африка и Азија, а еден вид се среќава во Нов Зеланд. Петте видови на гимнур, или влакнест еж, се со азиско потекло. Тие имаат грубо цврсто влакно, но немаат боцки и имаат тежок мирис. Обичниот гимнур може да е долг до 46 см и да има долга опашка до 30 см.

Ежот како мотив во уметноста уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Предлошка:MSW3 Hutterer
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 64.
  3. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 29.
  4. Васе Тодоров - Шлеговец, Магија на детството. Скопје: александар & александар, 2000, стр. 37-38.