Евтаназија (старогрчки: ευθανασία) — постапка при која со помош на лекарства се предизвикува лесна и безболна смрт на болен што страда од неизлечива болест.[1][2] Евтаназијата е категоризирана на различни начини, кои вклучуваат доброволни, недоброволни и присилни.[3] Доброволна евтаназија е кога лицето сака да му заврши животот и е законска во сѐ поголем број земји. Недоброволната евтаназија се јавува кога согласноста на пациентот е недостапна и е законска во некои земји под одредени ограничени услови, како во активен, така и во пасивен облик. Присилната евтаназија, која се прави без да се бара согласност или против волјата на пациентот, е незаконска во сите земји и обично се смета за убиство.

  Законски дозволена активна евтаназија
  Законски дозволена пасивна евтаназија
  Незаконски се сите видови евтаназија
  Нема податоци

Почнувајќи од 2006 г., евтаназијата станала најактивната област за истражување во биоетиката.[4] Во некои земји, се јавуваат поделени јавни противречности околу моралните, етичките и правните прашања поврзани со евтаназијата.

Литература

уреди
  • Fry-Revere, Sigrid (2008). „Euthanasia“. Во Hamowy, Ronald (уред.). The Encyclopedia of Libertarianism. Thousand Oaks, CA: SAGE Publications, Cato Institute. стр. 156–58. doi:10.4135/9781412965811.n98. ISBN 978-1412965804. LCCN 2008009151. OCLC 750831024.
  • Nitschke, Philip; Fiona Stewart; Philip Nitschke; Fiona Stewart (2006). The Peaceful Pill Handbook. Exit International US Ltd. ISBN 978-0-9788788-0-1.
  • Rachels, James (1986). The end of life: Euthanasia and Morality. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-286070-5.
  • Torr, James D. (2000). Euthanasia: opposing viewpoints. San Diego: Greenhaven Press. ISBN 978-0-7377-0127-2.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди