Еврејски музеј во Турција

Еврејскиот музеј во Турција (турски:500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi) е музеј кој се наоѓа во Истанбул. Се смета дека овој објект бил изграден како синагога уште во 1671 година, и бил познат како Сулфариска синагога. Во 2001 година бил претворен во музеј.

Еврејски музеј во Турција
Zulfaris synagogue jewish museum turkey ehal.jpg
Карта
Основан2001
МестоКараќој, Истанбул, Турција
ДиректорНисја Ишман Алови
КустосНаим Ѓулериз
Мреж. местоwww.muze500.org