Дуги Оток is located in Хрватска
Дуги Оток
Дуги Оток
Дуги Оток (Хрватска)

Дуги Оток е остров во Јадранското Море. Припаѓа на Хрватска. Тој му припаѓа на групата острови на островите Задар, на северните далматински острови. Површината на островот е 124 квадратни километри, должина 43 км, а максималната ширина е 4,6 км. На островот живеат 2873 жители.

Географија на островот уреди

Островот се протега во правец северозапад - југоисток, во низа, во која е северниот остров Молат, а во јужно Корнат. Најголем остров е Вела Стража (338 м, на островот се карпести полиња на Велото Езеро, Арнево Поле, Стивање Поле, Средно Поле, итн;. Постојат бројни пештери (страшна пештера, Козја пештера, Вели Бадањ и Црвени Дупки. На островот нема извори или водотеците. Јужниот дел на островот е карпест, среден и западните делови се покриени со грмушките, а во некои места има шуми. Западниот брег е стрмен и висок, и на брегот се формирани бројни островчиња (Голац, Бршчак, Магарчич, Мал и Голем Планатак, Утра, Мртовњак, Порт, Кркнета, Лагници, Межањ, Катина ...). Населението се занимава со земјоделство, лозарство, одгледување на маслинки, риболов и сточарство.

 

Населени места уреди

На островот се наоѓаат: Сали (најголемото населено место на островот), Заглав, Жман, Лука, Савар, Брбињ, Дравев, Солин, Босава, Голем Рат, Веруниќ (Верона) и Поље.

Сообраќај уреди

Дуги Оток има неколку домашни дневни траекти и бродски врски со Задар, и сезонска врска со Анцоном. Поголемите пристаништа се траектни во Брбињ и Заглав, Сали и Божава. Сите населби се поврзани со островот со кој функционира локалната автобуска линија.

Знаменитости уреди

 
Соленото езеро

Островот има многу природни убавини, особено паркот на природата Телашчица на јужниот дел на островот, големо и мало езеро во близина на Жман, заливот Солинштица и заливот Сахарун. Постојат многу историски остатоци (вклучувајќи ги и праисториските). На островот има 3 езера (две периодично слатки и постојано солени во Телашчица). Во близина на островот има многу помали острови и карпи. Во непосредна близина е Националниот парк Корнати.

Знаменитости на островот се и светилникот Вели Рат кај Велог Рат и црквата Св. Пелегрин во Савар, како и манифестацијата на Товариќ во Салим.

Неодамна е направен обид за заживување на интересот за пештерата Страшна пештера која се наоѓа во близина на селото Савар на надморска височина од 70 метри.

Историја уреди

На Дуги Оток се споменува Константин Порфироген во средината на 10 век под името Pizuh . Во 10-11 век островот се викал Инсула Тилагус во документите (име спасен во името на заливот Телаштица). Името Големиот Остров за првпат е забележано од страна на Глаголиците од 1460 година. Истакнатите врвови на островот содржат остатоци од илирските утврдени населби и камени гробници. На котлината Мала бил пространиот римски замок (вила рустика), делумно истражуван и зачуван. Од стариот хрватски период, биле делумно сочувани цркви, стари куќи и гробови.

Едно од поранешните имиња на овој остров е Темпли, наречен така според темпларите кои живееле на островот.[1]

Наводи уреди

  1. Tomović, Gordana (1972). Pomorska karta Angelina Dulcerta iz 1339. g., str.94. Beograd.