Фадиљ Сулејмани

политичар

Фадиљ Сулејмани (албански: Fadil Sulejmani; Бозовце, Тетовско, 5 декември 1940) е македонски политичар. Тој е првиот ректор на Тетовскиот универзитет.

БиографијаУреди

Сулејмани е роден во 1940 година во тетовското село Бозовце. Тој и станува познато на јавноста во 1995 година кога се обидува да отвори универзитет на албански јазик во Македонија[1]. После големи превирања, Сулејмани е уапсен, а универзитетот функционира во илегала. Подоцна станува член на партијата на Али Ахмети, ДУИ и влегува во македонскиот Парламент како пратеник[2]. По извесно време поради недогласувања во работата на партијата, се повлекува од истата и делува како независен пратеник[3]. За време на своето ректорување на ДУТ, тој е обвинуван за низа незаконитости во вршењето на функцијата, меѓу кои најпозната е таа дека неговиот син за четири месеци положил 23 испити и дипломирал на Факултетот за хуманистички науки.[4]

НаводиУреди

  1. (на македонски) Glasnik na Institutot za nacionalna istorija (41 издание). Скопје: Institut za nacionalna istorija. 1997. 
  2. „Пратенички состав 2006 - 2008“ (македонски). Собрание на Македонија. конс. 2011-02-07. 
  3. Галевска, Елизабета (25.10.2006 00:00). „Фадил Сулејмани се повлекува од ДУИ“ (македонски). А1. конс. 2011-02-07. 
  4. Јовановска, Билјана. „Синот на Фадил Сулејмани за четири месеци положил 23 испити и дипломирал“, Утрински Весник, вторник, 31 октомври 2006 (посет. 7 февруари 2011 г). (на македонски)