Државен Совет на Република Башкортостан

Државен Совет на Република Башкортостан или Курултај ((башкирски: Дәүләт Йыйылышы — Ҡоролтай; руски: Государственное собрание — Курултай) — врховен претставник и законодавно тело на Република Башкортостан[1]. Неговите членови се избираат на пет години.

Државен Совет на Република Башкортостан
Башҡортостан Республикаһының Дәүләт Йыйылышы — Ҡоролтай (јазик?)
Государственное собрание — Курултай Республики Башкортостан (руски)
Coat of arms or logo
Вид
ВидUnicameral
Водство
ПретседавачКонстантин Толкачов
Состав
Членови110
250px
Партии     Единствена Русија (94)

     Комунистичка партија на Руската Федерација (10)
     Либерално-демократска партија на Русија (2)
     Патриори на Русија (1)
     Руска еколошка партија на зелените (1)

     независни(2)
Избори
Последни изборисептември 2013
Зборно место
Улица Заки Валиди бр. 46, Уфа, Република Башкортостан, Руска Федерација
Мрежно место
http://www.gsrb.ru

Надлежноста на советот вклучува усвојување и дополнување на Уставот на Башкортостан, дефинирање на домашната и надворешната политика, справување со промена на границите, дефинирање на административна и територијална структура, одобрување на државниот буџет.

Таа го наследила Врховниот совет во 1995 година и има две тела: Претставнички и Законодавен дом. Претседателот на Државниот совет претседава со двата дома.

Претседателот на Државниот совет е Константин Толкачов од март 1999 година.

НаводиУреди