Дијана Вишњова

Дијана Вишнева (руски: Диана Вишнёва, Ленинград, 13 јули 1976) - примабалерина на театарот „Мариински / Киров“.

Дијана Вишњова, 2007 година

КариераУреди

Своето балетско образование го стекнала во родниот град, во една од најпрестижните светски институции - Академијата Ваганова. Во Киров почнала да работи последната година пред дипломирањето, а веднаш по дипломирањето, во 1995 година добила постојана работа во овој театар.

Веднаш по вработувањето, таа ги добила главните улоги во класичните балети, а следната година станала примабалерина .

ПосетиУреди

Дијана Вишнева е редовна гостинка на Американскиот балетски театар од Њујорк, а многу често гостува и на други важни сцени - Скала, Париската опера, Бољшој театар и други.

НаградиУреди

  • Златен медал и ГП - Лозана 1994 година.
  • Награда Александар Беноа - Париз 1996 година
  • Златна светлина - Санкт Петербург 1996 година
  • Златна маска - Москва 2001 година

Надворешни врскиУреди