Диецеза Македонија

Диецезата Македонија (латински: Dioecesis Macedoniae) била римска диецеза на доцната Римска Империја, заземајќи дел од префектурата Илирик. Нејзин главен град бил Солун.

Диецезата ги вклучувала покраините Македонија Прима и Македонија Секунда, Тесалија, Стар Епир, Нов Епир, Ахеја и Крит. Диецезата била формирана откако диецезата Мезија била поделена на Диецеза Дакија и Диецеза Македонија. Диецезата Македонија, заедно со диецезата Дакија и Панонија ја формираат Префектурата Илирик.

ИзворУреди