Деоксирибоза

хемиско соединение

Деоксирибоза е јаглехидрат, моносахарид изграден од пет јаглеродни атоми (пентоза). Влегува во состав на молекулата на деоксирибонуклеинската киселина - ДНК.

D-Деоксирибоза
D-deoxyribose chain.svg
D-Deoxyribose.svg
Назнаки
533-67-5 Yes check.svgОк
ChemSpider 4573703 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 5460005
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White solid
Точка на топење
Very soluble
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи