Делвински Санџак (турски: Devline Sancağı, албански: Sanxhaku i Delvinës) — санџак кој припаѓал на Румелија во рамките на Отоманското Царство. Градот Делвина (во денешна Албанија) бил административен центар на санџакот. Санџакот бил создаден во 16 век[1]. По неговото распаѓање во 1913 година, територијата на некогашниот санџак станала дел од Грција и Албанија.

Делвински Санџак
Санџак на на Отоманското Царство

16 век–1913
 

Грб на Делвински Санџак

Грб

Местоположба на Делвински Санџак
Местоположба на Делвински Санџак
Главен град Делвина, Ѓирокастро
Историја
 -  Основана 16 век
 -  Прва балканска војна 3 март 1913
Денес во  Албанија
 Грција

Наводи уреди

  1. Delvina, Sherif (2006). Low Albania (Epirus) and Cham issue. Eurorilindja. Afterwards, when the sandjak of Delvina has been created (about the middle of XVI century),