Дарјан Петрич (24 август 1964 година во Крањ, Словенија) е поранешен јубилеен пливач во слободно време, кој ја претставуваше Југославија на три последователни Летни олимписки игри, почнувајќи од 1980 година. Тој е брат на пливачот Борут Петрич, најмладиот учесник (14 години, 325 дена) на Летните олимписки игри во 1976 година во Монтреал, Квебек, Канада.

Дарјан Петрич, 2010 година

На Летната Универзијада од 1987 година во Загреб, Петрич освоил две сребрени медали во 400 и 1500 метри слободен стил.

Во 2010 година учествувал на градоначалнички избори во Општина Крањ, но не успеал да го помине првиот круг, добивајќи 16,92% гласови.