Дарко Гавровски

Дарко Гавровски — промотор, хроничар, истражувач на историјата, етнологијата и дијалектологијата на Тетово. Роден е на 17 јуни 1977 година во Тетово, во старо градско семејство. Основно и средно образование завршил во Тетово, а дипломирал на Правниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Дарко Гавровски
Роден 17 јуни 1977 (1977-06-17) (45 г.)
Тетово, СР Македонија, СФРЈ
Националност Македонец
Народност Македонец
Познат истражувач на историјата, етнологијата и дијалектологијата на Тетово

Гавровски како истакнат локален хроничар кој од 1990-тите започнува со истражување на минатото на Tетово, има објавено две обемни енциклопедии и бројни написи на тема тетовското минато. Автор е на првата песна посветена на Тетово,а испеана на тетовски говор „Го љубим Тетоо“. Учествува во бројни документарни телевизиски емисии и репортажи посветени на Тетово. Сопственик е на единствениот веб-портрал „Тајните на Тетово“ посветен на Тетово, како и на најстарата и најбројна Фејсбук група за Тетово “Го љубим Тетоо“.

Корицата на „Тетовски древности

Научни трудовиУреди

Стручни енциклопедииУреди

Научни трудови во списанија и зборнициУреди

 
Корицата на „Тетовскиот говор

Останати проекти посветени на ТетовоУреди

 • Oд мај 2009 - Веб портал „Тајните на Тетово“ (посветен на тетовското минато, обичаи, знаменити личности, база на податоци со книги за Тетово, настани од Тетово и најголема база со над 1000 фотографии од старо Тетово [8]
 • Од 16 јануари 2009 - Фејсбук група „Го љубим Тетоо“ (најстара и најголема група посветена на Тетово со мноштво ексклузивно објавени фотографии, видеа, историски податоци за Тетово) [9]
 • На 19 ноември 2010 - објавена песната „Ја го љубим Тетоо“ (прва и единствена песна посветена на Тетово, а со текст на тетовски градски говор. Гавровски е автор на текстот, музиката и воедно ја изведува песната. Објавено на денот на ослободувањето на Тетово како роденденски подарок за градот) [10] [11]
 • Мноштво снимени документарни телевизиски репортажи за Тетово. [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26]
 • Мноштво напис за Тетово во пишани медиуми [27] [28] [29] [30] [31]

ИзвориУреди

 1. Гавровски, Дарко (2009). „„Тетовски древности" - ISBN 978-9989-730-27-6". Посетено на 2021-06-04.
 2. „„Тетовски древности" во библиотечната база на податоци на COBISS". Посетено на 2021-06-04.
 3. „2009 (11 мај) - Книгата „Тетовски древности" опфаќа неколку милениуми - Утрински весник“. time.mk. Посетено на 2021-06-04.
 4. Гавровски, Дарко (2020). „„Тетовскиот Говор" - ISBN 978-608-245-615-7". Посетено на 2021-06-04.
 5. „„Тетовскиот говор" во библиотечната база на податоци на COBISS". Посетено на 2021-06-04.
 6. „Во Белград се одржа промоција на книгата „Тетовскиот говор" од Дарко …“. archive.is. 2021-06-04. Посетено на 2021-06-04.
 7. „„Огледало" двобој 12/13 - pdf“. tge.mk. 2019. Посетено на 2021-06-04.
 8. „Тајните на ТЕТОВО“. gavro.com.mk. Архивирано од изворникот на 2021-06-04. Посетено на 2021-06-04.
 9. „ГО ЉУБИМ ТЕТОО / Тетово / Tetovo / Tetovё / Хътѣтово / テトヴォ / Kalkandelen“. www.facebook.com. Посетено на 2021-06-04.
 10. „Тетовската Химна - Тајните на ТЕТОВО“. gavro.com.mk. Архивирано од изворникот на 2021-06-04. Посетено на 2021-06-04.
 11. Песната: Дарко Гавровски - Гавро - Ја Го Љубим Тетоо, Посетено на 2021-06-04
 12. 2006 - „Тетово - некогаш и денес“ - ТВ Менада, Посетено на 2021-06-04
 13. 2008 - За Тетово во: ПРЕДИЗВИЦИ - TВ Менада, Посетено на 2021-06-04
 14. 2009 - За Тетово во: ‘Кажи и направи нешто за Македонија’ - Наша ТВ, Посетено на 2021-06-04
 15. 2009 - 2009 - Велигден во Тетово - A2 ТВ, Посетено на 2021-06-04
 16. 2011 - За Тетово во: ‘БЕЗ ТОЧКА’ - МТВ1, Посетено на 2021-06-04
 17. 2013 - Емисија ‘ТАЛКАЧИ’ во Тетово, Посетено на 2021-06-04
 18. 2013 - Збори тетосќи чуек да те разбере, Посетено на 2021-06-04
 19. 2015 - ЛУЃЕ И МЕСТА - Дарко Гавровски за Тетово, Посетено на 2021-06-04
 20. Тетосќи лафоој : "Тетовскиот говор" - разговор со Дарко Гавроски - Гавро (прв дел), Посетено на 2021-06-04
 21. Тетосќи лафоој : "Тетовскиот говор" - разговор со Дарко Гавроски - Гавро (втор дел), Посетено на 2021-06-04
 22. „2021 (14 јан.) - „Тетовскиот говор" на ТВ Алфа“. www.facebook.com (англиски). Посетено на 2021-06-04.
 23. „2021 (6 фев.) - „Тетовскиот говор" на Сител ТВ“. Facebook (англиски). Посетено на 2021-06-04.
 24. „2021 (13 фев.) - „Тетовскиот говор" на МТВ 1“. www.facebook.com (англиски). Посетено на 2021-06-04.
 25. Исконски думи - „Тетовскиот говор“ - ПРВ дел - ТВ Сонце, Посетено на 2021-06-04
 26. Исконски думи - „Тетовскиот говор“ - ВТОР дел - ТВ Сонце, Посетено на 2021-06-04
 27. „2010 (22 мај) - Вработување преку Facebook - Алфа“. time.mk. Посетено на 2021-06-04.
 28. „2010 (05 ноем.) - Урната џамија ги разбранува духовите во Тетово - Утрински весник“. time.mk. Посетено на 2021-06-04.
 29. „2011 (29 апр.) - Празникот Балаклија тетовска специфика - Утрински весник“. time.mk. Посетено на 2021-06-04.
 30. „Како Дарко Гавровски со книги и песни ја искажува љубовта кон Тетово …“. archive.is. 2021-06-04. Посетено на 2021-06-04.
 31. „Дарко Гавровски: Локалната историја е неисцрпен извор за истражување …“. archive.is. 2021-05-06. Посетено на 2021-06-04.