Грб на Сомалија

Грбот на Сомалија е усвоен на 10 октомври 1956 година. Се состои од Леопарди којшто го држат штитот, и бела петокрака ѕвезда која исто така се наоѓа на грбот кој е користен во текот на италјанската управа. Грбот на Сомалија од 8 јуни 1919 година, бил штот поделен хоризонтално на бели брановити линии. Горната половина на штитот била сина со природните бои на леопардот, и бела петокрака ѕвезда.

Грб на Сомалија
Coat of arms of Somalia.svg
Подробно
Усвоен10 октомври 1956

Видете уште иУреди

Надворешни врскиУреди