Грбоносецот или армигер е лице кое има право на извесен грб. За таквото лице се вели дека е грбоносно (англ. armigerous).

Во минатото ова лице било носач на оклопот или штитоносец во служба на витез, но истото носело и свој посебен грб. [1]

Поимот „грбоносец“ („армигер“) е добро дефиниран само во земји (како Обединетото Кралство, Канада, Ирска и Шпанија) каде хералдиката ја регулира државен орган (како Колегијатот на грбови во Англија, Велс и Северна Ирска, Службата на Главниот хералд во Република Ирска или Суд на Лордот Лајон во Шкотска), бидејќи во земји каде хералдиката не е регулирана, како САД и Република Македонија секој може да има грб. Во Холандија пак, благородничките титули се регулирани со закон, но не и хералдиката. Во Шведска благородништвото уште од 1762 има прерогативно право на употреба на отворен шлем, додека останатите жители употребуваат затворен шлем.

Едно лице има стекнува грб под две можни околности:

  • ако го наследи од лице со право на грб
  • ако грбот му се додели лично нему

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Dictionary of Chivalry, Uden. Kestrel Books, Harmondsworth 1968 ISBN 0-7226-5372-7