Граѓанска војна во Сирија

Syrian Civil War map.svg
Протести против режимот на Асад, април 2011 година
Собир во солидарност за бегалците во Скопје

Граѓанска војна во сирија[1][2][3][4] познато и како Бунт во Сирија[5] — тековен вооружен конфликт помеѓу претставниците на власта и опозицијата во Сирија. Почнала на 15 март 2011 година со истовремени демонстрации во повеќе сириски градови против сириската влада и претседателот на Сирија, Башар Ал Асад, под влијание на Арапската пролет. Протестите и демонстрациите подоцна прераснале во вооружен судир, а во 2012 година судирот преминал во граѓанска војна. 

Во пролетта, 2011 година, сириската влада ја користи Војската на Сирија во гушење на протестите и демонстрациите. Неколку градови биле опседнати,[6][7] а во некои градови сириската војска користела и огнено оружје на демонстрантите.[8] Овој потег довел до револт во самите линии на вооружените сили, па еден број од припадниците на војската дезертирал и се приклучил на демонстрантите, а покасно ја формирале Слободната армија на Сирија. Сириската власт сите вооружени формации ги оценувала како терористички т.е. дошло до вооружен судир помеѓу бунтовниците и регуларната војска.

Од јануари 2015 година, бројката на смртност пораснала на 220,000, а според проценките од април 2015 и до 310,000 жртви.

И едната и другата страна во конфилктот се обвинети дека правеле воени злосторства, ѕверства и тортура над затвореници како и користење на цивили како жив штит.[9][10][11][12][13]

Сериозноста на катастрофата во Сирија беше наведена од страна на Обединетите Нации и многу меѓународни организации. Повеќе од 7.6 милиони Сиријци беа раселени, повеќе од 5 милиони побегнаа од државата во соседните држави како Турција, Либан, Јордан, Ирак, Египет и Кувајт, и неколку стотици илјади побегнаа во подалечните земји како Германија и Грција и станаа мигранти. Милиони останати беа оставени во ниски животни услови со недостаток на храна и вода за пиење.

НаводиУреди