Список на градоначалници на Општина Струмица

Градоначалникот на општина Струмица е највисокото тело заедно со Советот на општина Струмица кое ја застапува и претставува општината. Градоначалникот се избира на секои четири години на непосредни и слободни избори. Тековен градоначалник е Костадин Костадинов од СДСМ кој доаѓа на функцијата на 27 октомври 2021 година.[1]. Првиот градоначалник во независна Република Македонија бил Костадин Манолев. Канцеларијата на градоначалникот е во Зградата на општина Струмица.

Градоначалник на Општина Струмица на Општина Струмица
НазначувачОпштина Струмица
Мандат4 години
Прв функционерКостадин Манолев
1990
СоздаденаУстав на Македонија
1990
Мреж. местоstrumica.gov.mk
Градското собрание — зградата на општина Струмица, во неа е сместена канцеларијата на градоначалникот

Отоманско Царство (1395 – 1912) уреди

Име Години
Ибрахим-кади 1675
Зекерија бин Ахмад-кади 1697
Омар-кади 1708
Ибрахим-кади 1710
Абу Бакр-кади 1715
Хаџи Али-кади 1726
Осман-кади 1726
Мустафа-ага 1775
... ....
Ајан Ибрахим-ага 1824
Ајан Јусуф-бег 1825
Лескофџал Али-кади 1836
Муса Ќазим-ефенди 1849
Абдулаким-бег 1852
Мехмед Рамиз-бег 1853
Рашид Мехмед-бег 1853
Хусеин-ага 1854
Ахмед Камил-бег 1856
Сулејман-бег 1856
Абдула-ага 1856
Селим-ага 1858
Хасан-ага 1859
Хусеин-ага 1860
Абдурахман-ага 1862
Бекир Решад-бег 1862
Осман-бег 1868
Ферхад-бег 1870
Ахмад Вахид-бег 1879
Хасан Ефенди Зија 1883
Хусеин Хусну-ефенди 1890
Омер Хусамедин-бег 1893
Исмаил Хаки-бег 1896
Омер Асаф-бег 1898
Мехмет Кемал-бег 1899
Исмаил Хаки-бег 1900
Мустафа Садик-бег 1902
Сулејман Кани-бег 1902
Сермед Јашар-бег 1903
Хусеин Несими-бег 1903
Мустафа Садик-бег 1904
Мехмет Али-бег 1905

Царство Бугарија (1912 – 1919) уреди

Име Години
Васил Дудаклиев 1912 – ?
Васил Драгомиров 1918 – 1919

Кралство Југославија (1918 – 1941) уреди

Име Години
Тома Фиданчев 1928 - 1931

Царство Бугарија (1941 – 1944) уреди

Име Години
Јордан Панчев 1941 – 1942[2]
Михаил Караколев 1942 – 1943[2]
Илија Богоев 1943 – 1944[2]

СФРЈ (1944-1991) уреди

Функцијата била позната како Претседтел на Народноослободителен одбор, Претседател на Собранието и Градоначалник на Струмица[3].

Име Години
Панде Кујумџиев 1944
Ѓорѓи Самарџитрајков 1944 - 1945
Томе Лазаров 1945 - 1946
Мара Минанова 1946 – 1948
Ташо Масев 1948 - 1950
Глигор Новаков 1950 - 1952
Ристо Преметаров 1952 - 1955
Васил Туџаров 1955 - 1957
Миле Колев 1957 - 1961
Миле Тречев 1961 - 1963
Ѓорѓи Мицев 1963 - 1967
Ристо Стаменов 1967 - 1974
Васил Хаџитосев 1974 - 1978
Димитар Стојков 1978 - 1982
Лилјана Маркова Куцулова 1982 - 1984
Кочо Стамболиев 1984 - 1986
Димитар Витанов 1986 - 1990

Република Македонија (1991-) уреди

Бр. Портрет Име
(Роден–Починат)
Мандат Партија
1   Костадин Манолев
(1944-2022)
1990 1996 СДСМ
2 Васил Грчев 1996 2000 ВМРО-ДПМНЕ
3 Кирил Јанев 2000 2005 ВМРО-ДПМНЕ
4   Зоран Заев
(1974-)
2005 2016 СДСМ
  Костадин Костадинов1
(1990-)
2016 2017 СДСМ
5   Коста Јаневски
(1960-)
2017 2021 СДСМ
6   Костадин Костадинов
(1990-)
2021 сè
уште
СДСМ

1 вршител на должност

Наводи уреди

  1. „Костадинов ја презеде градоначалничката функција во Струмица од сопартиецот Јаневски!“. 360 Степени. 27 октомври 2021. Посетено на 29 октомври 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Списък на кметовете на градските и селски общини в присъединените към Царството земи през 1941-1944 година“ (PDF). Библиотека Струмски. 2022.
  3. Иван Василевски и Ацо Манински, Струмичани: Енциклопедиски именик; Издавач: Собрание на Општина Струмица Струмица, 2003, стр. 276.

Надворешни врски уреди