Горан Каран (2 април 1964 година, Белград) е хрватски пејач од Сплит.

Горан Каран

Тој ја започнал својата кариера како пејач на хрватски рок состав , пред да стане самостоен соло изведувач, 1997 година.

2000 година ја претставувал Хрватска на  Евровизија во 2000 година, по победата на хрватски натпревар за изборот за песна Дора. На натпреварот за песна на Евровизија, таа година, го освоил деветтото место со песната "Кога заспиваат ангелите".

Неговата песна "Била моја роза" била победничката песна 2005 година на Музички фестивал во Сплит, како и на фестивалот Сончеви Скали во Херцег Нови.

Албуми

уреди
  • Како да не те сакам - 1999 година
  • Вагабундо - 2000 година
  • Ахој! - 2003 година!
  • Од срце до усни - 2005 година
  • Златна колекција - 2005 година
  • Дете на љубовта - 2008 година

Надворешни врски

уреди