Војводство Саксонија

Војводство Саксонија (германски: Stammesherzogtum Sachsen; Altsachsen) — територија на Светото Римско Царство, создадена во 804 и опстојувала до 1296 година.

Војводство Саксонија
Hartogdom Sassen (NDS)
Herzogtum Sachsen (DE)
Војводство на Каролиншко Царство (843–911)
и Источна Франкија (911–962)
Земја на Светото Римско Царство(од 962)

804 – 1296 Armoiries Saxe.svg
 
COA family de Sachsen-Lauenburg.svg
 
BlasonChristian Ier (1143-1167), comte d'Oldenbourg.svg
 
Bremen-Erzbistum.svg


Грб

Саксонија во околу 1000 година
Главен град неукажан
Уредување Кнежевство
Историски период среден век
 -  Основано од Карло Велики 804
 -  Династија Велф 1137
 -  Проширување 1142
 -  Пад на династија Велф, подем на Династија Аскани


1180
 -  Јохан I и Албрехт II со-владетели, поделба на надлежностите
1260
1269, 1272 и 1282
 -  Поделба на Саксо-Лауенбург и Саксонија-Витенберг 1296
 -  Изумирање на Витенберг, неуспех во обединувањето
1422