Отвори го главното мени

Големосрпство

националистичка иредентистичка идеологија
(Пренасочено од Голема Србија)

Големосрпство, великосрпство или пансрбизамнационалистничка, расистичка и иредентистичка идеологија кај српските националисти. Тој е насочен кон така нареченото обединување на сите Срби во една Голема Србија (српски: Велика Србија). Првиот човек кој го формулирал пан-србизмот бил Доситеј Обрадовиќ кој ги посветувал своите пишувања на „славосрпскиот народ“ кој го опишува како народ кој ги населува Србија, Босна, Херцеговина, Црна Гора, Далмација, Хрватска, Сирмиум, Банат и Бачка.