Годфрид Бујонски

Годфрид Бујонски (1060- 18 јули 1100, Ерусалим) бил еден од водачите во Првиот крстоносен поход од страна на крстоносците. По освојувањето на Ерусалим, станал крал на Ерусалим. Тој не сакал да биде крунисан како крал, туку како чувар на Светиот Гроб.

Годфрид Бујонски, предводникот на Првата крстоносна војна