Бајанхонгор (покраина)

Бајанхонгор (монголски: Баянхонгор) е една од 21-та покраина на Монголија. Покраината се наоѓа на југот од земјата и главен град е Бајанхонгор.

Покраина Бајан-Олги
Баян Өлгий аймаг
Знаме Грб
Главен градБајанхонгор
Службен јазик монголски
Површина
 •  Вкупна 115,977 км2 
Население
 •  проценка за  г. 82.229 
 •  Густина 0,71 жит/км2 

СообраќајУреди

Во покраината Бајанхонгор се наоѓа аеродромот „Бајанхонгор“, со две писти и се користат за редовни летови кон Улан Батор.

ОбластиУреди

 
Области во Бајанхонгор
Областите во Бајанхонгор[1]
Област монголски Население
(крај на 2000)[2]
Население
(крај на 2006)
Центар на областа
население
(крај 2006)
Површина (км2) Густина (/км2)
Бацаган Баацагаан 4,526 3,568 422 7,447 0.48
Бајан-Ово, Бајанхонгор Баян-Овоо 3,043 2,912 731 3,244 0.90
Бајан-Ондор, Бајанхонгор Баян-Өндөр 2,692 2,559 548 16,891 0.15
Бајанбулаг, Бајанхонгор Баянбулаг 2,252 2,143 463 3,170 0.68
Бајангови, Бајанхонгор Баянговь 2,903 2,703 628 4,662 0.58
Бајанхонгор * Баянхонгор 20,501 26,588 26,588 64 415.44
Бајанлиг Баянлиг 3,842 3,316 805 11,918 0.28
Бајанцаган, Бајанхонгор Баянцагаан 3,946 3,599 634 5,395 0.67
Богд Богд 3,226 2,900 613 3,983 0.73
Бомбогор Бөмбөгөр 2,755 2,584 656 3,044 0.85
Буцаган Бууцагаан 4,258 3,452 901 5,840 0.59
Ерденецогт Эрдэнэцогт 5,158 4,235 933 4,100 1.03
Галут Галуут 5,275 4,012 644 5,047 0.79
Гурванбулаг, Бајанхонгор Гурванбулаг 2,915 2,594 350 4,442 0.58
Џаргалант Жаргалант 4,374 3,173 697 4,175 0.76
Џинст Жинст 2,352 2,023 376 5,313 0.38
Хуремарал Хүрээмарал 2,466 2,064 325 4,328 0.48
Олзит, Бајанхонгор Өлзийт 3,721 3,353 661 3,853 0.87
Шинеџинст Шинэжинст 2,469 2,187 319 16,501 0.13
Заг Заг 2,440 2,264 592 2,561 0.88

НаводиУреди

  1. Годишен извештај на канцеларијата за статистика на провинцијата Бајанхонгор: население [1]
  2. Годишен извештај на канцеларијата за статистика на провинцијата Бајанхонгор: население 2000-2006 [2]