Гиз

јазик во Етиопија

Гиз (ግዕዝ, Gəʿəz [ɡɨʕɨz]) порано наречен етиопски, е стар јазик од групата на семитски јазици. Јазикот се зборувал во денешна Етиопија и Еритреја. Подоцна јазикот бил службен јазик на Аксумското кралство и етиопскиот двор.

Гиз
ግዕዝ Gəʿəz
Изговор[ɡɨʕɨz] (ги’из)
Застапен воЕтиопија, Еритреја и Израел
Изумренмртов.[1] Престанал да се говори (во IV век според [2]) (некое време пред XX век според [3]), денес во употреба како литургиски јазик.[4]
Јазично семејство
Писмоетиопско писмо (гиско)
Статус
Службен волитургиски јазик на Етиопската православна црква, Еритрејска православна црква, Етиопската католичка црква,[4] и Бета Израел[5]
Јазични кодови
ISO 639-2gez
ISO 639-3gez

Денес јазикот гиз опстојува во употреба само како литургиски јазик на Етиопската православна црква, Етиопската католичка црква и на еврејската заедница. Но за тие цели се користи и амхарскиот јазик во Етиопија, односно тигриња во Еритреја.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. [GEE]
  2. Evans De Lacy O'Leary, 2000 "Comparative grammar of the semitic languages". Routledge. стр. 23.
  3. Gene Gragg 1997. "The Semitic Languages". Taylor & Francis. Robert Hetzron Ed. ISBN 0-415-05767-1.
  4. 4,0 4,1 "Повеќе не се користи меѓу народот, но гиз и понатаму опстојува како црковен јазик", [CHA]
  5. „Ја читаат Билбијата на гиз“ (Водачите и верата на Фалашите); „по секоја изрецитирана строфа, се чита преводот на кајлиња“. (Слави)[PER]

Надворешни врски

уреди