Георги Ајановски

Георги Ајановски (Воден, Егејска Македонија, 22 декември 1940 - ) — македонски прозаист и писател за деца. Бил главен и одговорен уредник на весникот „Нова Македонија“. Директор на НИК „Денес“, Скопје. Член на ДПМ од 1974 година. Автор е на книгите: Вани (роман за деца, 1973), Вани (втор дел, 1998).